top of page
חיפוש

SE - Somatic Experiencing

  • תמונת הסופר/ת: נואה נאמן
    נואה נאמן
  • 5 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 9 בדצמ׳ 2024



תהליכי ריפוי דרך החוויה הגופנית

כמטפלת וכאדם, גיליתי ב-SE   כלי עוצמתי להתמודדות עם טראומה ומתח. זוהי גישה טיפולית אשר יצרה הרחבה משמעותית להבנתי את הקשר העמוק בין הגוף והנפש והפגישה אותי עם כוחות הריפוי האדירים של הגוף.

אחת ההבנות בתחום מחקרי הטראומה נוגעת לכך שאירועים טראומטיים הם אירועים אשר בני אדם מתקשים לעבד. לפי גישת ה-SE, בעוד שהיכולות המחשבתיות והרגשיות שלנו מאפשרות לנו לעבד, לארגן ו"לרשום" בתודעתנו אירועים שגרתיים, הרי שנפשנו מתקשה לייצר תהליכים דומים כאשר מדובר באירועים טראומטיים. על רקע ההבנה הזו, החלו חוקרים וקלינאים שונים להצביע על כך שחלק ניכר מהחוויה הטראומטית נרשם בגופו של האדם: הגוף והחושים רושמים וזוכרים היטב את החוויה הטראומטית, ובהתאם מופיעים סימפטומים פוסט טראומטיים כגון פלאשבקים, זיכרונות חודרניים, סיוטי לילה, דריכות, עוררות יתר, ועוד.


מודל ה- Somatic Experiencing מניח כי הפרעת דחק פוסט-טראומטית מהווה מצב קיצוני בו אסטרטגיות ההתמודדות הטבעיות והאדפטיביות שלנו (Fight, Flight, Freeze) ממשיכות ללוות אותנו גם הרבה אחרי שהסכנה חלפה. כך, במצבים פוסט-טראומטיים האנרגיה הגופנית הנדרשת למאבק או בריחה נותרת כלואה בגוף, ואינה משתחררת. היבט זה נכון במיוחד כאשר לא מתאפשר לשורד הטראומה לעבד את האירוע ולפרוק את המתח הגופני עם סיומו. כתוצאה מכך, המתח נותר במערכת הגופנית-עצבית ומתבטא בסימפטומים פוסט-טראומטיים.

על רקע תפיסה זו פיתח ד״ר פיטר לוין את מודל SE אשר מדגיש באופן ניכר את החוויה הגופנית ואת האופן בו עיבוד החוויה דרך הגוף מסייע להקלה בסימפטומים הטראומטיים, ולהשגת איזון במערכת הגופנית (הומאוסטזיס). לפי המודל, ניסיונות עיבוד של הטראומה בערוצים רגשיים או מחשבתיים (קוגניטיביים) לא יובילו להקלה משמעותית, ולפעמים אף עלולים לגרום להחמרה במצב. במקום זאת, יש לנסות להגיע להקלה דרך התמקדות בגוף ובחוויה החושית, ולשים דגש על החוויה הפנימית של המטופל.


בעבודתי, אני מדגישה את החוויה הגופנית ומלמדת את מטופליי להקשיב לגופם. יחד,  אנחנו מגלים איך התמקדות בתחושות הגופניות יכולה להביא להקלה משמעותית יותר מאשר עיבוד רגשי או קוגניטיבי בלבד. הגישה הזו שינתה את הבנתי לגבי תהליך הריפוי. ראיתי איך מטופלים שלי, שהתקשו להשתחרר מאחיזתה של הטראומה דרך שיחות בלבד, מצאו הקלה דרך עבודה עם הגוף.


השיטה מתמקדת בחוויית ה״כאן ועכשיו״ מתוך הבנה שהריפוי מתרחש בהווה, ולא בעבר. בעוד ניתן לדבר על אירועי העבר בטיפול, ההנחה ב-SE הינה כי השינוי יבוא כאשר ניתן יהיה להתמקד באופן בו האירועים נחווים בהווה, תוך שחרור המתח הכרוני שנצבר בגוף, באמצעות הפניית תשומת לב קשובה לחוויה החושית והגופנית.


איך זה עובד?

בהתאם לתפיסה המדגישה את רישומה של החוויה הטראומטית בגוף, מודל ה-Somatic Experiencing מציע שיטת טיפול המכוונת ליצירת איזון מחודש במערכת הפסיכו-פיסיולוגית. זאת, באמצעות הגברת יכולתו של המטופל להתמקד בתחושותיו בהווה, ותוך התחברות הן לאירועים הטראומטיים והן למשאביו הפנימיים. בשלב הראשון, טיפול SE יסייע למטופל לרכוש כלים של רגיעה גופנית כדי לקדם תחושת ביטחון ושלווה. לאחר מכן, הטיפול ישאף לסייע למטופל להצליח לשאת את התחושות הבלתי נעימות שהוא חווה, ולרכוש כלים לוויסות חושי וגופני שיקלו עליו. זהו תהליך עדין של איזון מחדש של המערכת הגופנית-עצבית.


דרך העבודה עם SE, למדתי להעריך את החוכמה העמוקה של הגוף ואת הפוטנציאל העצום שיש בנו לריפוי ולצמיחה.

 
 
 

Commentaires


©2024   נואה נאמן

bottom of page